Koronasituasjonen

Her legger vi ut informasjon fra Fellesforbundet. Situasjonen kan endres på kort varsel. Følg alltid rådene fra helsemyndighetene.

Sist oppdatert 26.03.2020 (kl. 20.34)
Foto: Mostphotos/Elisabeth Cölfen

Situasjonen er uoversiktlig og endres stadig. Forbundets egen informasjon kan dermed bli utdatert. Følg derfor alltid rådene fra helsemyndighetene.

Les gjennom og hold deg oppdatert på helsenorge.no sine sider om koronavirus.

Permittering

Vi har laget en kort veileder for medlemmer som blir permittert.

Hjelp, jeg er permittert!

Nye regler for permittering:

Les de gjeldende reglene for permittering her - tilpasset tillitsvalgte

NAV-ressurser

Se NAVs nettside for å finne ut hva som gjelder i din situasjon:

NAVs koronaveiviser

Endringer i arbeidstid

Endringer i arbeidstid som følge av situasjonen skal som ellers drøftes og avtales med tillitsvalgte innenfor de mulighetene som finnes i rammene av lov- og avtaleverket.

Permitteringer dekkes ikke opp med utvidet arbeidstid.

I enkelte tilfeller kan alternativ arbeidstid avtales mellom partene for å avhjelpe en akutt situasjon, eller for å finne gode tilpasninger for bedriftene og arbeidstakere. Fellesforbundet behandler fortsatt søknader om arbeidstidsordninger.

Smittevern i arbeidslivet

Vi er nå alle med på en nasjonal dugnad for å få ned smitten av koronaviruset. Da er det viktig å hindre smitte i arbeidslivet.

For å hindre potensiell smitte skal arbeidsgivere, i samarbeid med tillitsvalgte og verneombud, gjennomføre en risikovurdering av mulig smittefare. Det er særlig viktig på arbeidsplasser der man er i kontakt med mange mennesker.

Risikovurdering skal blant annet omfatte:

• hvordan unngå nærkontakt med andre i arbeidet og i matpausen
  • er det gode sanitærforhold og tilgang til hånddesinfeksjonsmidler
  • er det tilgang på smittevernsutstyr
  • er det arbeidstakere som er i risikogruppene

Se Arbeidstilsynets temaside om tiltak i arbeidslivet

Byggenæringens Landsforening (BNL) har utarbeidet forslag til kjøreregler for smittehåndtering på byggeplasser. Les byggenæringens anbefalinger om smittevern her.

Plakat med anbefalinger ved mottakelse og avsending av gods.

Hjemme med barn

I forbindelse med at skoler og barnehager er stengt, er mange av våre medlemmer nå hjemme med barn. NAV har laget en nyttig oversikt over regelverket.

Vedtak om dagpenger og omsorgspenger

Nav.no: Koronaviruset og omsorgsdager

Økonomiske bekymringer

Er du rammet av permittering og har banktjenester gjennom LO Favør? SpareBank 1-bankene har både evne og sterk vilje til å strekke seg langt, og finne løsninger for våre medlemmer i krevende situasjoner.

Les LOfavørs temaside om økonomiske bekymringer

Aktuelle arbeidsrettslige spørsmål

Sammen med LO følger vi situasjonen tett. Vi henviser her til LOs oversikt over aktuelle arbeidsrettslige spørsmål som koronsituasjonen reiser.

Aktuelle arbeidsrettslige spørsmål og svar her

Situasjonen endrer seg stadig. Vårt fremste juridiske fagmiljø, LO-advokatene, har en egen facebookgruppe som stadig oppdateres.

Følg LO-advokatene på Facebook

Alle kurs, konferanser og større møter avlyst

All planlagt kurs- og konferansevirksomhet i Fellesforbundets regi er avlyst fram til 1. august. Vi ønsker heller ikke besøk i våre lokaler.

Gjennomføring av årsmøter i forbundets avdelinger

Vedtektenes frist for å avholde årsmøter i 2020 vil som en konsekvens av situasjonen i samfunnet bli tilsidesatt. Det vil bli fastsatt ny frist for avholdelse av årsmøter når det igjen er mulig å samle folk.

Lønnsoppgjøret utsettes

Fellesforbundet og Norsk industri har blitt enig om å utsette lønnsoppgjøret på grunn av koronasituasjonen. Planlagt oppstart for frontfaget er 3. august 2020.

Les mer om utsettelsen her