Fellesforbundet avdeling 7 Vestfold

Endre avdeling

Dette er rein fagforeningsknusing

bilde til nyhetssak

Sjefen ville gi ansatte høyere lønn hvis de meldte seg ut av forbundet, hevder klubbleder.

De organiserte seg for å få tariffavtale. Så begynte LO å krangle om hvilket forbund de hørte til. Nå synes sjefen det blir for dyrt med tariffavtale.

Publisert 19.06.2018 kl 13.20 Oppdatert 19.06.2018 kl 13.25

Tønsberg: På den nokså nyetablerte restauranten Groovy, med bowlinghall i kjelleren, har medlemstallet på kort tid økt til 17. Det er godt over halvparten av de ansatte. Med så mange medlemmer, ønsket de tariffavtale. Men klubbleder Live Andersen sier at det ble vanskeligere enn de hadde trodd.

Høyere lønn

Den nye eieren, Ole Henrik Ueland, ville ikke ha tariffavtale. Ifølge klubbleder Andersen ringte han rundt til nyinnmeldte i Fellesforbundet for å friste med en lønn noen kroner høyere enn minstelønna, men med ett krav: Meld deg ut av Fellesforbundet.

– Dette er rein fagforeningsknusing, sier Ivar Sætre, organisasjonssekretær i Fellesforbundets avdeling 7.

Ueland ler bort spørsmålet om han har ringt ansatte for å be dem melde seg ut av Fellesforbundet.

– Du kan skrive hva du vil. Jeg bryr meg ikke om hva Fellesforbundets medlemsblad skriver, svarer han (se egen sak nederst).

Ueland driver også Pizzabakeren i samme komplekset. Da han fant ut at flere der hadde organisert seg, innkalte han til et allmøte hvor han tilbød dem tre kroner mer i timen og 100 prosent tillegg på helligdagene hvis de meldte seg ut. En som var på møtet, sier at han snakket mye negativt om LO og var truende i stilen. Ingen som var på møtet fulgte oppfordringen om å melde seg ut.

Før allmenngjøringen trådte i kraft ved nyttår, hadde de ansatte uten fagbrev på Groovy 145 kroner timen. Ny lovfestet minstelønn for dem ble da 157 kroner.

• Håkon fikk feil lønn under opplæring. Nå må attføringsbedriften etterbetale 200.000 kroner

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLIR PÅ GUTTEROMMET: Med 145 kroner i timen, blir det vanskelig å flytte fra mor og far. 
Erlend Ravn Høibø steker vafler, serverer alkohol og mat fra Groovy, men så lenge han jobber i bowlingen, blir det lavere lønn enn om han hadde jobbet bare i restauranten.

BLIR PÅ GUTTEROMMET: Med 145 kroner i timen, blir det vanskelig å flytte fra mor og far. Erlend Ravn Høibø steker vafler, serverer alkohol og mat fra Groovy, men så lenge han jobber i bowlingen, blir det lavere lønn enn om han hadde jobbet bare i restauranten.

Håvard Sæbø

Krangel i LO

Da søknaden om tariffavtale skulle godkjennes av LO, ble den stoppet. Fordi driftsselskapet heter Kilden Bowling AS – og bowling er ikke Fellesforbundets område, men Arbeidsmandsforbundet. Denne interne LO-diskusjonen om hvem som skulle ha retten til å organisere servitører, kokker og bowlingansatte, endte til slutt med at Fellesforbundet i dette tilfellet fikk lov til å fortsette prosessen mot tariffavtale.

Arbeidsmandsforbundets Terje Mikkelsen presiserer at bowling er deres område, og at det spiller liten rolle hvor mange som driver med servering, så lenge selskapet er registrert med denne koden.

– Det vil alltid være servering i tilknytning til fornøyelse og fritid, så man kan ikke se på det, sier Mikkelsen.

Medlemmene gir opp

Lønna på fritidsavtalen (bowling) er ikke allmenngjort og ligger mye lavere enn på Riksavtalen. Rundene internt i LO utsatte veien mot tariffavtale med flere måneder, og gjorde den videre prosessen vanskeligere for Fellesforbundets avdeling i Tønsberg.

– I løpet av denne tiden var det flere fra Groovy som holdt på å miste tålmodigheten og melde seg ut, sier Ivar Sætre.

Han mener at det beste ville vært at avdelingen fikk jobbe uavbrutt mot en tariffavtale, så fikk heller LO ta krangelen om retten til medlemmene i etterkant.

• Bør ansatte på barer og restauranter betale skatt på tips? Ja, mener Fellesforbundet og LO

Opp i lønn med allmenngjøring

Live Andersen (32) har jobbet i restaurantbransjen hele livet. Hun trives med jobben, men synes lønna er for lav. Etter 15 år i bransjen er det først nå hun har organisert seg. Hun har den beste lønna av servitørene, som er rundt 175 kroner i timen. Med tariffavtale vil denne øke til 185 kroner.

– Jeg leste i lokalavisa om allmenngjøring, og gikk inn på nettet for å finne tariffavtalene. Jeg så med en gang at mange hos Groovy ville gå mye opp i lønn.

Da kontaktet hun Fellesforbundet, og begynte å rekruttere medlemmer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL HA TARIFFAVTALE: Klubbleder Live Andersen har fått med seg halvparten av de ansatte inn i Fellesforbundet. Alt ligger til rette for en tariffavtale, men daglig leder mener det blir for dyrt.

VIL HA TARIFFAVTALE: Klubbleder Live Andersen har fått med seg halvparten av de ansatte inn i Fellesforbundet. Alt ligger til rette for en tariffavtale, men daglig leder mener det blir for dyrt.

Håvard Sæbø

Ny eier skapte problemer

– Det å være medlem i Fellesforbundet gir masse trygghet. Særlig etter at vi fikk inn en ny eier på nyåret, har det vist seg nyttig. Da ble det innført forandringer i timelister med kutt i timer og vakter uten fastsatt slutt-tid. Dette for å spare bedriften for lønnsutgifter og dytte risikoen for glisne bord over på de ansatte, sier Andersen.

Minstelønna for ufaglærte er 157 kroner, mens sjefen tilbød dem 160 hvis de meldte seg ut. Med tariffavtale er lønna 165,85 uten fagbrev og mer enn fire måneders praksis. En tariffavtale vil ikke bare gi dem en høyere timelønn, men også bedre betalt på helligdagene, mer feriepenger, AFP-rettigheter og to timer kortere arbeidsuke for fulltidsansatte.

Smilefjes uten Riksavtale

Striden står også om de som jobber på bowling-delen av bedriften skal få allmenngjort minstelønn. Selv om de serverer mat fra restauranten i etasjen over, skjenker alkohol og steker vafler, mener eier Ueland at de ikke hører til serveringsdelen, og dermed faller utenfor de allmenngjorte lønningene.

Uansett har Mattilsynet gitt serveringen på bowlingen smilefjes på inngangsdøra.

Klubblederen håper fortsatt at Groovy kan bli den første selvstendige restauranten i Vestfold med tariffavtale.

– Det blir litt kult. Da vil alle LO-organisasjonene bruke dette stedet og anbefale andre å gjøre det samme. Vi gjør det vi må for å få tariffavtale. Må vi streike for å få den – ja, så vil vi gjøre det, sier Andersen.

• LO vil mobilisere stort i kampen for pensjon fra første krone

– Ansatte tenker bare på lønn

Daglig leder, Ole Henrik Ueland, mener de ansatte tenker bare på lønn, og mindre på hvor dyrt det er å holde butikken gående.

– Minstelønna på 157 kroner timen er bestemt nasjonalt, så den kan vi ikke gjøre noe med. Men at vi skal betale mer enn det til unge ansatte uten erfaring, er for mye. Spesielt når de ansatte presser på for å få mer i lønn når de vet om den økonomiske situasjonen, sier Ueland.

Han mener at det er dobbeltmoral når alle ansatte var enige om å være med å dra lasset ved å spare på timer og være effektive, når det nå har endt opp med at de organiserer seg og krever høyere lønn.

– En tariffavtale kan fort føre til at lønnsutgiftene blir så høye at jeg må legge ned hele restauranten, sier Ueland

Han mener at det er uaktuelt at Riksavtalen skal gjelde på bowlingdelen, men tenker høyt om en mulig særavtale med tarifflønn uten tariffavtale i restauranten.

– Da slipper vi å betale 2,5 prosent til AFP. Det er penger rett ut av vinduet, siden ingen av mine ansatte vil jobbe lenge nok her til å få glede av AFP-ordningen, sier han.

Ueland har drevet i restaurantbransjen i 15 år, og dette er første gangen han har noe med fagbevegelsen å gjøre. Han har derfor meldt seg inn i NHO for å få råd om hvordan han kan håndtere denne saken.

SMILEFJES PÅ BOWLINGEN: Det serveres mat og stekes vafler, men det er ikke servering og Riksavtalen som gjelder. Da er det lov å betale 135 kroner i timen.

SMILEFJES PÅ BOWLINGEN: Det serveres mat og stekes vafler, men det er ikke servering og Riksavtalen som gjelder. Da er det lov å betale 135 kroner i timen.

Håvard Sæbø

Dette er hentet fra frifagbevegelse.