Grafisk
Utdanningsfond
Retningslinjer
for
saksbehandling
og
utbetaling
av refusjoner, stipendier
og
økonomiske tilskudd
Retningslinjer
gjeldende fra 3. mars 2022 og inntil nye retningslinjer blir vedtatt
Vedtatt av Grafisk Utdanningsfonds styre
Oslo, 03.03.2022
Innhold
Hvem er berettiget
kursrefusjon?
Arbeidsledige - kurs i
utdanningsnettverket
For hvilke kurs gis det
refusjon?
Kursrefusjoner - arrangert
av bransjens eget utdanningsnett
Godkjenning av andre kurs
– Refusjonssats – Søknadskrav
Tilsagn om refusjon -
Anmodning om utbetaling
Refusjon av lønn, reise og
oppholdsutgifter i forbindelse med kursdeltakelse
Refusjon av
lønnsutgifter/stipend
Tildeling av rammetilskudd
til organisasjonene
Støtte til utvikling av
læremidler
Lærlinger og
praksiskandidater (§ 3,5)
Utenlandsstipend – Trykk
og bokbind
Stipend til ansatte innen
fondets tariffområder
Tilskudd til internasjonale
messebesøk og studieturer.
Alle søknader som gir støtte fra Grafisk Utdanningsfond på beløp større enn kroner 40 000.- skal styrebehandles.
Ansatte i bedrifter som er omfattet av tariffavtale med bestemmelse om innbetaling av premie til Grafisk Utdanningsfond, og som det innbetales avgift for, er berettiget kursrefusjon. Refusjonsberettigede ansatte som selv finansierer yrkesrelatert opplæringstiltak oppnår samme refusjon på kursavgiften som bedrifter som koster opplæringstiltak.
Som grunnlag for kontroll av hvem som er berettiget til kursrefusjoner anvendes navnelisten som bedriftene skal sende inn til fondet sammen med oppgave over premieinnbetaling.
Rett til kursrefusjon forutsetter at det for kursdeltakeren er innbetalt avgift til fondet i to kvartal. Dersom kursdeltakeren har kortere ansettelsestid i bedriften enn to kvartal, men kan dokumentere innbetaling til fondet fra annen bedrift frem til ansettelsestidspunktet i bedriften, er kursdeltakeren berettiget kursrefusjon. Dette gjelder også dersom vedkommende er blitt uforskyldt arbeidsledig i tidligere bedrift i inntil et år før ansettelse i den bedriften vedkommende er når det søkes om kursrefusjon.
For å få rett til kursrefusjon må bedriften være à jour med innbetaling til fondet. Unnlater bedriften å sende inn navneliste vil dette føre til tap av rett til kursrefusjon.
Ansatte som har innbetalt avgift til Grafisk Utdanningsfond og som er blitt uforskyldt arbeidsledig og mottar dagpenger fra det offentlige, oppnår kurspris med refusjon fra Grafisk Utdanningsfond i inntil 12 måneder etter at arbeidsforholdet har opphørt.
For bedriftsinterne kurs gis normalt samme refusjonssats som for åpne kurs.
Etter søknad kan det gis støtte til bedriftsintern opplæring med egne lærekrefter. Slike søknader behandles individuelt.
Kursrefusjoner gis som hovedregel bare for kurs som arrangeres i Norge. Unntaksvis kan det gis refusjoner for kurs arrangert i andre land.
Det gis bare unntaksvis refusjon for leverandørkurs. Det gis bare unntaksvis refusjon for leverendøropplæring i forbindelse med installasjon av utstyr
Saksbehandling: Sekretariatet har fullmakt til å godkjenne unntak fra hovedregelen. |
Refusjonssatsen skal være minimum 25% og kan maksimalt være 50%.
Refusjonsbeløp som er tildelt, men ikke brukt rapporteres inn ved årsskiftet og kommer til fratrekk ved utbetalingen av refusjonsmidler for annet halvår i påfølgende kalenderår.
Det skal avgis halvårlige rapporter til fondet om anvendelse av tildelt refusjonstilskudd med navn og firma på de kursdeltakerne som har fått redusert kursavgift fordelt på siviltrykkerier og avisbedrifter.
Refusjonstilskuddet utbetales med 50 % primo januar og 50 % primo juli.
Inntil 10% av tildelt beløp kan benyttes til administrasjon.
Det avsettes en årlig budsjettramme for refusjonstilskudd til fondets organisasjoner; Opplæringssentret for visuell kommunikasjon, DeFacto og Grafisk Kompetansesenter Trondheim. Rammen gis av styret for hvert år. De enkelte kursarrangører sender faktura til fondet for utbetaling av refusjon.
Refusjonssatsen skal være minimum 25% og kan maksimalt være 50%.
For andre kurs som godkjennes som refusjonsberettiget, gis kursdeltakere en prosentvis refusjon av kursavgiften etter søknad.
Refusjonssats 50 %
Søknad om refusjon for kurs som ikke er forhåndsgodkjent som refusjonsberettiget må foreligge før kursets begynnelse. Innkommende søknader vil bli behandlet under hensyntagen til oppfyllelse av fondets formål, gjeldende retningslinjer og økonomi i fondet.
Etter mottatt søknad gir Grafisk Utdanningsfond tilsagn om refusjon med meddelelse om forutsetninger for utbetaling av refusjonen. Anmodning om utbetaling av tilsagn om kursrefusjon må være Grafisk Utdanningsfonds sekretariat i hende senest 3 måneder etter kursets slutt.
I tilfeller hvor sekretariatet er usikre på om et kurs bør godkjennes, skal spørsmålet behandles av fondsstyret.
Det forutsettes at kursdeltakeren har et sammenhengende fravær i produksjon på minimum 2 dager for å få refundert lønnsutgifter/stipend i forbindelse med kursdeltakelse. Refusjon av lønnsutgifter/stipend gis med et fast beløp pr. person pr. dag.
Refusjonssats/stipend kr. 750,-
pr. person pr. dag.
Reiseutgifter til kurs refunderes etter søknad med en prosentvis andel av dokumentert beløp. For kurs som er arrangert med flere samlinger gis refusjon for reise til første samling og fra siste samling.
Ved bruk av egen bil gis refusjon etter billigste reisemåte med offentlig kommunikasjonsmiddel.
Refusjonssats 50%, begrenset til kr. 2.500,-
Refusjon av oppholdsutgifter gis med et fast beløp pr. døgn for kursdeltakere som må bo borte under kurstiden.
Refusjonssats kr. 1 000,- pr. døgn
For faglig lederutvikling gis det anledning til å søke om refusjon for bedriftens ledelse på samme nivå som for ansatte. Tiltak som skal kunne gis slik refusjon skal være godkjent av styret i Grafisk Utdanningsfond og deltakerne skal godkjennes av sekretariatet.
Inntil 25 % av de beløp som årlig innbetales i premie kan, som en rammebevilgning, anvendes til hver av tariffpartene. Styret fastsetter den årlige tildelingen. Rammebevilgingen skal anvendes i henhold til fondets formålsbestemmelse. Mindre forbruk i perioden trekkes fra i påfølgende års tildeling av rammebevilgning. 12 % av tildelt beløp kan anvendes til dekning av organisasjonenes administrative arbeid, uavhengig av hvor stor del av den årlige rammebevilgingen som er anvendt. Påbegynte aktiviteter i tildelingsperioden kostnadsføres i sin helhet innenfor denne perioden.
Organisasjonene skal utarbeide en kortfattet beretning for bruken av midlene og levere revidert regnskap til styret i Grafisk Utdanningsfond.
Rammebevilgingen utbetales med 50 % primo januar og 50 % primo juli.
Fondsstyret behandler eventuell støtte til utvikling av læremidler etter
særskilt søknad.
Det gis normalt ikke støtte til lærlinger i ordinært opplæringsløp.
Støtte til lærlinger og praksiskandidater kan gis etter en
individuell vurdering av den enkelte søknad.
Etter særlig søknad gis et stipend på kr 6 000 for deltagelse på kurs ved
utenlandsk kurssted. Stipendantallet er begrenset til 15 stipender per år.
Kandidater som fullfører mesterbrevutdanning og som det innbetales avgift til fondet for i hele den perioden utdanningen varer, gis kursrefusjon inntil kroner 25 500.
Det kan gis stipend til ansatte innen fondets virkeområde for høyskole- og fagskoleutdanning knyttet til kunnskapsområdene grafisk-, elektronisk medieproduksjon og design, informatikk/IKT, merkantile studier rettet mot grafisk virksomhet, og andre kunnskapsområder som anses relevante i forhold til gjeldende tariffbestemmelser og organisasjonenes virkeområder. I alminnelighet forutsettes studier over minimum ett semester for å kunne søke stipend. Stipend gis ikke til høyskole- og fagskoleutdanning som det ytes kursrefusjon til.
Stipendiesatser: Kr. 7 500,- pr.
semester eller kr. 15 000 pr. studieår
Saksbehandling: Sekretariatet har fullmakt til å gi studiestipend dersom de anser studiet å være faglig relevant. |
Når det utvikles faglige program og/eller kompetansegivende fellestiltak i tilknytning til messer eller studiereiser for å oppdatere seg i ny teknologi og nye kompetansebehov, kan det søkes om tilskudd fra Grafisk Utdanningsfond for deltakere som har refusjonsrett i fondet. Søknad med program for tiltaket må sendes fondet før aktiviteten gjennomføres.
Tilskuddsats inntil kr. 4 000,- pr
deltaker.
Sekretariatet bestemmer hvilke tiltak som kan innvilges støtte og støttenviå etter en helhetsvurdering innen fastsatte budsjettrammer.
- : -