Lønnsoppgjøret 2025
Årets lønnsoppgjør starter 14. mars og er et mellomoppgjør, noe som betyr at det kun skal forhandles om lønn.
Det er vanligvis LO som forhandler med NHO i mellomoppgjør. LO forhandler da på vegne av forbundene fordi de bransjespesifikke bestemmelsene i tariffavtalene ikke skal endres. Disse skal reforhandles i hovedoppgjøret. Neste hovedoppgjør er i 2026.
Viktige datoer
14. februar
Denne fredagen legger TBU (Teknisk beregningsutvalg) frem sin foreløpige rapport om utviklingen i den nasjonale økonomien. Rapporten inneholder blant annet prognoser om prisstigning og beregninger av forrige oppgjørs faktiske lønnsendringer. Partene er enige om at tallene i denne rapporten skal legges til grunn i de kommende forhandlingene.
18. februar
Denne tirsdagen er det representantskapsmøte i LO. Da vedtas hovedretningslinjene og hvilket lønnskrav som skal stilles til oppgjøret.
6. mars
Denne torsdagen er det representantskapsmøte i NHO. Der vedtas posisjonen NHO skal ha i lønnsforhandlingene.
14.–18. mars
Partene møtes til forhandlinger. Disse starter med at LO overrekker sine krav til NHO.
28. mars
Denne fredagen kommer den endelige rapporten fra TBU. Tallene i denne, særlig prognosen for inflasjonen, kan variere fra den foreløpige rapporten og påvirke en eventuell mekling dersom partene ikke har kommet til enighet gjennom forhandlingene.
31. mars – 1. april
Dersom partene ikke blir enige, blir det mekling hos Riksmekleren. Disse varer til midnatt 1. april.
- For mer informasjon om lønnsoppgjøret, vennligst besøk LO sine nettsider.
Lønnsoppgjøret 2025

LO krever økt kjøpekraft og prioritering av de lavtlønte
Høy levekostnadsvekst gjennom en årrekke og en historisk lav lønnsandel gjør at LO krever reallønnsvekst foran vårens mellomoppgjør.

– Rom for et godt lønnsoppgjør
Tallene fra Det tekniske beregningsutvalget viser at frontfagsmodellen virker og at norsk industri går så det suser. Dette gir rom for et godt lønnsoppgjør.