Hopp til hovedinnhold

Bestrider arbeidsgiver sykemeldingen fra legen din?

Hvis du er syk og har rett til sykepenger, men arbeidsgiver bestrider sykemeldingen din og nekter å utbetale sykepengene, må du selv ta kontakt med arbeidsgiver for å løse eventuelle misforståelser og forstå bakgrunnen for arbeidsgivers avgjørelse. Deretter må du kontakte Nav og søke om at de utbetaler sykepengene i stedet for arbeidsgiver. Vi gjør oppmerksom på at saksbehandlingstiden hos Nav er svært lang i disse sakene.

Dersom arbeidsgiver setter spørsmålstegn ved sykmeldingen, vil det i realiteten være å bestride legens vurderinger. De fleste arbeidsgivere mangler denne kompetansen, men det er ikke ulovlig. Fellesforbundet kan derfor ikke kreve at arbeidsgiver betaler ut sykepengene, men vi kan bistå medlemmer som opplever at arbeidsgiver bestrider sykemeldingene:

  • Bidra med forberedelser til møte med arbeidsgiver. Du kan ta med deg en tillitsvalgt i møter med arbeidsgiver.
  • Bidra med hjelp til å klage på Navs vedtak

Har du rett til sykepenger?

Vilkåret for rett til sykepenger følger av folketrygdloven § 8-4 Arbeidsuførhet: «Sykepenger ytes til den som er arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade. Arbeidsuførhet som skyldes sosiale eller økonomiske problemer o.l., gir ikke rett til sykepenger.»

Når du blir syk og legen vurderer om du skal sykemeldes, må legen følge veilederen som er utgitt av Helsedirektoratet. Hva som skal til før det foreligger arbeidsuførhet som følge av sykdom etter sykepengereglene, kan være en komplisert vurdering. Helsedirektoratets veileder skal støtte legen i de vurderingene som må gjøres i forbindelse med sykemeldingen.

Sykmelderveileder - Helsedirektoratet

Det er flere vilkår som må være oppfylt for å ha rett til sykepenger. I tillegg til å være syk eller skadet må du bl.a.:

  • Ha vært ansatt i minst fire uker hos arbeidsgiver før du ble syk
  • Ha sykemelding fra en lege eller annen helsepersonell som er kvalifisert til å skrive sykemeldinger.
  • Være under 70 år, men det er også begrenset rett til sykepenger for ansatte mellom 67-70 år.

Snakk med arbeidsgiver

Det er arbeidsgiver som skal utbetale sykepengene de første 16 dagene av sykeperioden. Dersom arbeidsgiver ikke godtar sykemeldingen din, og nekter å utbetale sykepengene, må du ta kontakt og få klarhet i om det foreligger misforståelser, og om arbeidsgiver har mottatt sykemeldingen og fått nødvendig informasjon (for eksempel første fraværsdag og vurdering av videre sykdomsforløp). Det er viktig å forstå om arbeidsgiver bestrider selve sykdommen, sykemeldingens gyldighet, eller om det er knyttet til andre administrative forhold.

  • Be om å få en skriftlig redegjørelse fra arbeidsgiver for hvorfor sykemeldingen er bestridt.
  • Sjekk om det er spesifikke regler eller krav i arbeidsavtalen eller personalhåndboken som gjelder for sykemeldinger.

Søk Nav om utbetaling av sykepengene

I de tilfellene arbeidsgiver ikke utbetaler sykepengene, er det Nav som skal utbetale og eventuelt kreve tilbakebetalt fra arbeidsgiver. Nav vil ikke utbetale sykepengene automatisk. De vil først behandle saken når du søker om at de utbetaler sykepengene i stedet for arbeidsgiver. Det er derfor viktig at du fremsetter søknad til Nav. Fristen for å søke er 6 uker, men på grunn av den lange saksbehandlingstiden, anbefaler vi at du søker så raskt som mulig.

Nav har egne nettsider om hvordan du søker, og hvilke opplysninger du må oppgi. Pass på at du vedlegger all informasjonen, slik at ikke søknadsbehandlingen tar lenger tid enn nødvendig.

Se informasjonen fra Nav på Sykepenger - nav.no, under overskriften «Hvis arbeidsgiveren ikke godtar sykmeldingen din».
I meldingen skriver du:

«Arbeidsgiveren min vil ikke betale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Jeg søker om at NAV betaler sykepengene.» Deretter skriver du disse opplysningene:

  • Navnet, adressen og telefonnummeret til arbeidsgiveren
  • Datoen du sa fra til arbeidsgiveren at du var syk
  • Måten du sa fra på (telefon, SMS, e-post eller liknende)
  • Hvem du sa fra til
  • Datoen du leverte sykmeldingen
  • Om du har vært i utlandet mens du var sykmeldt – i tilfelle hvor og når
  • Om du har jobbet noe i perioden – for hvem og hvor mye
  • Din versjon og kommentar til hvorfor arbeidsgiveren din ikke har betalt sykepenger til deg

Hvis Nav opprettholder arbeidsgivers avslag

Hvis Nav er enig med arbeidsgiver i at du ikke har rett til sykepenger, kan vedtaket påklages og deretter bringes inn for Trygderetten.
En slik sak meldes fra tillitsvalgt til avdeling på ordinær måte.