Nye tall fra Arbeidstilsynet viser at 8 av 10 virksomheter innen hotell og restaurant bryter arbeidsmiljøloven. Forbundssekretær Clas Delp er på grunnlag av sin erfaring med bransjen, dessverre ikke overrasket.
Likevel uttrykker han skuffelse:
– Man blir alltid skuffet når det er så massivt tilsyn og bransjen scorer så dårlig. Arbeidstilsynet er også på tilbudssiden når det gjelder å veilede bedrifter til å gjøre riktig, men likevel har det ikke blitt bedre, sier Delp til NRK Nyheter 23.9.2016.
Hør også forbundssekretærens i Nyhetsmorgen (27:54 minutter ut i sendingen):
Uttalelsen kommer på bakgrunn av at Arbeidstilsynet har gjennomført tilsyn ved over 3000 bedrifter det siste året. Arbeidsgivere bryter arbeidsmiljøloven blant annet når det gjelder arbeidsavtaler, manglende overtidsbetaling, sosial dumping og ulovlig arbeidskraft. Det er særlig unge arbeidstakere og innvandrere lovbruddene går utover.
– Det er altfor mange arbeidsgivere som ikke følger de helt grunnleggende reglene i arbeidslivet. De må ta det ansvaret de har for å tilby sine ansatte trygge, gode og lovlige arbeidsforhold, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen, i en pressemelding.
Fellesforbundet har tidligere kommet med flere innspill om tiltak vi mener kan bedre forholdene i hotell- og restaurant-bransjen. Her er noen av tiltakene: