Hopp til hovedinnhold

Gammel artikkel!

Denne artikkelen er mer enn 1 år gammel.

Skal lede arbeidet for skadefrie arbeidsplasser

Styringsgruppen i charteret for en skadefri bygge- og anleggsnæring har fått ny leder: Kari Sandberg. Hun representerer entreprenørene, som får en nøkkelrolle framover for å nå visjonen om null ulykker på arbeidsplassen.

Foto: Statsbygg/Stig Pettersen. Kari Sandberg med avtroppende leder Harald V. Nikolaisen.

Kari Sandberg overtar vervet etter Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg. Sandberg er administrerende direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA).

- Jeg gleder meg til å ta fatt på ledelsen av dette arbeidet, men det betyr lite hvis ikke alle er med og løfter og målbærer det samme budskapet. Først da vil vi ha mulighet for å lykkes, sier Sandberg.

Les Fellesforbundets tidligere omtale av charteret for en skadefri bygge- og anleggsnæring

Risikoutsatt

Bygg og anlegg er en av de mest risikoutsatte næringene i Norge. I fjor døde ti mennesker på bygge- og anleggsplasser. Rundt 100 får varige mén som følge av skade og ca. 8000 har skaderelatert fravær.

Derfor forpliktet bransjen, myndigheter og fagbevegelsen seg seg til en visjon om null ulykker i charteret som ble signert for to år siden.

Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen, som var første leder av styringsgruppa for charteret, sier at tryggere bygge- og anleggsplasser er satt på dagsorden.

- Viktige tiltak er satt i gang, som langt bedre rapportering og oppfølging når noen skades på arbeidsplassen. Vi når ikke nullvisjonen uten å ta lærdom av det som allerede har gått galt, sier Nikolaisen.

Skjerpet innsats

I tilegg blir egne veiledere nå utarbeidet for å redusere ulykkesrisikoen på arbeidsplassene. Entreprenørene har forpliktet seg til å skjerpe innsatsen for å skape ryddige byggeplasser og å ha verneutstyr tilgjengelig.

- Dette er bare begynnelsen og målet er at alle skal komme trygt hjem fra jobb, sier han.

Nikolaisen fortsetter i styringsgruppa og arbeidet med en skadefri bygge- og anleggsnæring, men gir altså «ledertrøya» fra seg.

Nøkkelrolle

- Jeg er glad for at Kari Sandberg, som er en av de dyktigest i bransjen, sier ja til å lede arbeidet videre. Dessuten representerer hun entreprenørene, som får en nøkkelrolle framover for å nå visjonen om null ulykker, sier Nikolaisen.

Som sjef for EBA representerer hun 232 entreprenørbedrifter med 26.000 ansatte. Tidligere har hun hatt lederstillinger i Trygg Trafikk, LO og NSB.

Viktig fase

- Det videre arbeidet i styringsgruppen går inn i en viktig fase, hvor resultatene av arbeidet vi har gjort skal bli mer synlig og få effekt. Derfor blir det avgjørende at alle partene fortsetter å prioritere tiltak for å gjøre alle bygge- og anleggsplasser trygge, sier Sandberg.