Hopp til hovedinnhold

Gammel artikkel!

Denne artikkelen er mer enn 1 år gammel.

Vil ha tak i damene!

Industrimeldingen legges fram om en uke, og forbundsleder Jørn Eggum krever at norsk industri må rekruttere bredere. -Vi må gjøre industrien mer attraktiv for kvinner! Jeg tror bedriftene som ser likestilling og likeverd som en konkurransefordel, blir morgendagens industrivinnere, sier Eggum til Klassekampen.

- Rammevilkår gjelder ikke bare for skatt og maskiner, utstyr og digitalisering. Du må også ta med deg det som er det viktigaste. Det er menneskene  som skal jobbe i industrien!

-Industrien må også i framtiden bygges på faste ansettelser og medvirkning fra arbeistakerne. Vi trenger en industrimelding som ser fram mot 2030, sier Eggum.

-Næringsnøytralitet må legges bort. Det ligger et større potensial i prosessindustrien, og det må være et langsiktig mål å øke innenlands foredling av metall og mineral.

– Der vi har naturgitte fortrinn må vi utvikle de, slik at vi kan selge de til hele verden og få eksportinntekter, sier han.

Eggum slår også et slag for samarbeid på tvers. Man kan ikke hegne om egen teknologi, man må åpne opp. Detman lykkes med på en arena, kan brukes på andre områder.

Han viser som et eksempel til møbelmerkevaren Ekornes, som har hentet teknologi fra båtindustrien i Ulsteinvik til understellet på stolene sine.

– Man må legge opp til store industrielle klynger der fagarbeidere og ingeniører jobbar sammen med å knekke nøtter. 

 

Hele intervjuet står i Klassekampen fredag 17. mars, og foreligger ikke elektronisk.