Setter strek for seksuell trakassering
- To av fem blant våre medlemmer i hotell- og restaurantbransjen har opplevd seksuell trakassering på jobb. Det er ikke greit, og det må gjøres noe med, konstaterer Fellesforbundets leder, Jørn Eggum.

Tirsdag 15. august lanserte Fellesforbundet sammen med Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), Arbeidstilsynet og andre parter i serveringsbransjen, en felles kampanje for å ta grep mot seksuell trakassering i arbeidslivet.
Tilstede på lanseringen var både barne- og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland, og arbeidsminister, Anniken Hauglie. Fellesforbundets forbundssekretær med politisk ansvar for serveringsnæringen, Clas Delp, slo fast at seksuell trakassering i høyeste grad er et eksisterende problem i arbeidslivet, som det er viktig å ta tak i.
Det er utarbeidet en veileder og et kurs, som både arbeidstakere og arbeidsgivere kan ta, enten de jobber i hotell- og restaurantbransjen eller andre bransjer.
- Vi er glade for å få på plass konkrete tiltak. Gjennom denne kampanjen tar vi tak i et stort samfunnsproblem, sier Jørn Eggum.
Målet med kampanjen er å øke kunnskapen hos både arbeidsgivere og arbeidstakere om hva seksuell trakassering er, og om ansvar og rettigheter i den forbindelse.
Arbeidstilsynets inspektører og fagfolk har i samarbeid med LDO utarbeidet en elektronisk veileder med seks viktige tiltak for å forebygge og håndtere seksuell trakassering på arbeidsplassen. Veilederen ligger på LDO sine nettsider. Arbeidstilsynet følger opp temaet seksuell trakassering i alle tilsyn i overnatting- og serveringsbransjen.
Seks viktige tiltak for å forebygge og håndtere seksuell trakassering:
- 1. Kartlegg risiko. Kartlegg i samarbeid med de ansatte hvilke risikoer som er på deres arbeidsplass og gjennomfør forebyggende tiltak
- 2. Regler for oppførsel. Utarbeid i fellesskap regler for oppførsel på arbeidsplassen og informer alle de ansatte om disse
- 3. Rutiner for håndtering. Lag gode rutiner for å melde fra om seksuell trakassering og trakassering og hvordan hendelsene skal håndteres og informer alle ansatte om disse
- 4. Brudd må føre til reaksjoner. Brudd på rutiner og retningslinjer skal føre til reaksjoner for den som trakasserer (kollegaer, gjester, kunder)
- 5. Tydelig lederansvar. Leders ansvar for å forebygge og håndtere seksuell trakassering skal være tydelig
- 6. Snakk om seksuell trakassering. Snakk om seksuell trakassering og trakassering på arbeidsplassen
Kampanjen er forankret i Treparts bransjeprogram uteliv, men innholdet og budskapene gjelder for alle bransjer. Seksuell trakassering forekommer overalt i arbeidslivet og kampanjen er like relevant for alle bransjer.
Mer informasjon finner du på settestrek.no.
Kontakt:
André Nerheim, kommunikasjonssjef: andre.nerheim@fellesforbundet.no / 958 76 597
Clas Delp, forbundssekretær med faglig ansvar for serveringsbransjen: clas.delp@fellesforbundet.no / 911 58 742