Hopp til hovedinnhold

Fellesforbundet støtter SAS-pilotenes streik

1409 piloter i SAS er i streik. Fagforeningene har bidratt til å snu økonomien i konsernet. Nå opplever de at ledelsen avlyser moderasjonen for seg selv, men vil fjerne rettigheter for andre arbeidstakere.

Sist oppdatert 27.09.2019 (kl. 13.12)

Pilotene krever blant annet økt forutsigbarhet og medbestemmelse over arbeidsplaner. Mange av SAS-pilotene har i dag ikke kontroll på hvor, når og hvor lenge de skal jobbe. I verste fall kan de risikere å jobbe syv helger på rad.

- Vi i Fellesforbundet skjønner godt at pilotene tar denne kampen. De har tatt ansvar når selskapet har gått i motbakke, nå når det går bedre er det rimelig at de får bedre arbeidsvilkår og forutsigbarhet i egen arbeidshverdag, sier Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet. 

- De streikende er ikke alene om å kreve forutsigbarhet over arbeidstid og arbeidsplaner. Det er en viktig sak også for mange andre arbeidstakere i Norden, fortsetter Eggum. 

Rett før forhandlingene startet gikk SAS til oppsigelse av alle avtaler med pilotene om samarbeid, produksjon, karriereutvikling og ansiennitetssystemer.

- Vi i fagbevegelsen vil aldri akseptere at bedrifter ensidig skal diktere avtaler med sine ansatte, avslutter Eggum.