Hopp til hovedinnhold

Gammel artikkel!

Denne artikkelen er mer enn 1 år gammel.

Permitterte sliter økonomisk

Det store flertallet av permitterte medlemmer i Fellesforbundet har ikke fått dagpengene de har krav på.

Mann sitter i mørket med hendene i ansiktet
Mange permitterte opplever at framtida er usikker. Flere frykter at de ikke kommer tilbake til jobben de er permittert fra. Foto: Mostphotos

I starten av juni gjennomførte Fellesforbundet en spørreundersøkelse blant permitterte medlemmer. Funnene var nedslående.

– Hele syv av ti oppgir at de sliter med økonomien, forteller leder av samfunnspolitisk avdeling, Line Eldring.

Over halvparten av de permitterte som har svart på undersøkelsen jobber innenfor hotell, restaurant og catering. Det er også i denne gruppa størst andel oppgir at de har det vanskelig økonomisk.

Forsinkede dagpenger

Flertallet i undersøkelsen har vært permittert i mer enn ti uker, men bare en liten andel av disse har fått dagpenger like lenge. Hver femte permitterte har bare fått dagpenger for inntil en uke.

– Dette viser at det er krevende tider for våre permitterte. Folk får ikke pengene de har krav på, sier Eldring.

Usikre framtidsutsikter

Av de som ble spurt, trodde hele en av fem at de kom tilbake i jobb før sommeren. Men her var det store variasjoner fra bransje til bransje.

– Flybransjen er absolutt mest pessimistisk. Her sier over én tredjedel av de spurte at det er usikkert om de kommer tilbake i jobb, sier Eldring.

Lederen av Samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet betegner situasjonen som dramatisk.

– Dette viser at svært mange permitterte sliter med å få utbetalt pengene sine. Mange ser mørkt på framtida. Og det er verdt å merke seg at dette er i den organiserte og mer seriøse delen av arbeidslivet, sier Line Eldring.

Klar tale

Undersøkelsen fra Fellesforbundet hadde også muligheten til å skrive inn tilbakemeldinger. Det har mange valgt å gjøre. Her er et lite utdrag:

  • «Det har vært en svært vanskelig tid angående penger osv. Og jeg har ikke blitt fulgt opp av arbeidsgiver/arbeidsplass siden jeg har vært permittert, noe jeg synes er veldig trist. Ingen info eller noen ting.»
  • «Har ikke fått ei krone fra NAV.»
  • «Det er slitsomt i lengden å gå permittert. Det har nok noe med usikkerheten i jobbsituasjonen å gjøre. Håper vi snart er tilbake til normalen.»
  • «Bekymret over fremtiden i vår bransje, mtp hvordan det blir med ansettelsesforhold og arbeidstider, stillingsprosent osv. Regner med kraftig nedbemanning fremover.»
  • «Fikk oppsigelsen for to uker siden. Det er blytungt å få høre at du ikke kan gå på jobb lenger når det er det du ønsker og vil sammen med kollegaer men 2019 og 2020 har vært tøffe år får mange får stå på videre og prøve å være positiv finne seg en jobb igjen selv om jeg tror det ikke blir lett.»
  • «Håper alt blir bra.»

Les mer om undersøkelsen

Fri fagbegelse har skrevet om undersøkelsen.

Les hele saken i Fri Fagbevegelse

Fellesforbundet har også gjort en egen undersøkelse rettet mot polske medlemmer.

Les mer om permitterte polske medlemmer i Klassekampen