Hopp til hovedinnhold

Gammel artikkel!

Denne artikkelen er mer enn 1 år gammel.

Reager med vantro på Hydro-salg

– Jeg reagerer med vantro på nyheten om at Norsk Hydro selger valseverkene sine til et amerikansk fond, sier Jørn Eggum.

Jørn Eggum fotografert i Oslo 28. januar 2020.
Fellesforbundet reagerer på salget av Hydros valseverk. Foto: John Trygve Tollefsen

I dag sprakk nyheten om at Norsk Hydro selger virksomheten for valsede produkter til et amerikansk fond. Det inkluderer valseverkene i Holmestrand og Karmøy med 650 ansatte.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener valseverkene burde blitt på norske hender. Valseverkene er blant annet viktig for resirkulering.

– Norsk Hydro må bli et grønt industrilokomitiv, helt sentrale i utviklingen av ny, grønn fastlandsindustri. Valseverkene er en viktig brikke i dette. For eksempel resirkuleres alle brusbokser i Holmestrand, det er god sirkulærøkonomi, sier Eggum.

Forbundslederen viser til at samfunnet har stilt opp for Norsk Hydro.

– Denne kompetansen trenger vi videre, og hva et amerikansk oppkjøpsfond har å bidra her, stiller jeg meg tvilende til.  Samfunnet har satset mye på Hydro de siste årene, med tilskudd fra Enova, kraftrettigheter osv. Og så er svaret dette? Det henger ikke på greip, sier Eggum.

Valseverkene har flere hundre ansatte i Norge. Jørn Eggum er er bekymret for hva som skjer med disse nå.

– Jeg er bekymret for hva dette kan ha å si for de ansatte framover. Hvordan har den nye eieren tenkt å tjene penger her, skal de satse eller kutte? Virksomhetene er allerede blodtrimmet, så det er lite å hente på den måten. Og hva skjer med de ansattes pensjonsrettigehter i Hydro?