Hopp til hovedinnhold

Hotell- og restaurantansatte: Dette har du rett på hvis du jobber i påsken

Det er mange innenfor overnatting og servering som jobber i påsken. Her finner du de aktuelle satsene og litt om hva slags rettigheter du har.

Fellesforbundet organiserer hotell- og restaurantansatte gjennom Riksavtalen og Landsoverenskomsten for hotell- og restaurantvirksomheter.

– Tariffavtalene våre for hotell-, restaurant- og cateringvirksomheter har egne bestemmelser som gir de ansatte rett på fri med lønn i påsken. Forutsetningen for å få fri med lønn, i stedet for tillegg, er at den daglige drift tillater å gi fri, forklarer Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet, og utdyper:

– De ansatte kan heller ikke uten videre pålegges å jobbe for å utføre helt andre oppgaver enn det de gjør til daglig, sier Delp.

Ferie kan kun pålegges de dagene som er oppgitt som mulige feriedager (med rett til feriepenger). Pålegges du ferie på Skjærtorsdag, Langfredag, eller 2. Påskedag, gir det rett på ny feriedag.

Slik beregner du lønn i påsken, dag for dag:

Dato

Dag

Bedriften stenger og du får fri eller ferie*

Bedriften holder åpent og du skal jobbe

31. mars

Fredag

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og evt. tillegg

1. april

Lørdag

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og evt. tillegg

2. april

Palmesøndag

Vanlig lønn

Vanlig lønn og evt. tillegg

3. april

Mandag

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og evt. tillegg

4. april

Tirsdag

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og evt. tillegg

5. april

Onsdag

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og evt. tillegg

6. april

Skjærtorsdag

Vanlig lønn

Vanlig lønn og 100% tillegg

7. april

Langfredag

Vanlig lønn

Vanlig lønn og 100% tillegg

8. april

Påskeaften

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og 100% tillegg fra klokken 15.00

9. april

1. Påskedag

Vanlig lønn

Vanlig lønn og 100% tillegg

10. april

2. Påskedag

Vanlig lønn

Vanlig lønn og 100% tillegg

Les mer på LO.no.