Fellesforbundet og NKF baner vei for et anstendig arbeidsliv i lufta.
– Jeg er utrolig stolt over de kabinansatte i SAS, som streiket fram et solid resultat i august. Det skal vi bygge videre på i årene som kommer, og sørge for et anstendig arbeidsliv i luftfarten sammen, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.
Fredag 23. august ble en merkedag for Norsk Kabinforening (NKF) og Fellesforbundet.
For første gang siden 2006 gikk NKF ut i streik. Det skjedde under 2 måneder etter at de ble en del av Fellesforbundet, Norges største fagforening i privat sektor med over 175.000 medlemmer i ryggen.
120 kabinansatte i SAS, hvorav 115 fra NKF, la ned arbeidet med tydelige krav: Høyere lønn, to frihelger i måneden og spisepause på bakken.
– Før streiken var det ofte dårlig stemning i kabinen. Alle ønsket seg høyere lønn og bedre arbeidsforhold. Vi ville slippe å spise mat på et dosete eller i en dokø. Det skjedde også flere ganger at vi ikke rakk å spise i det hele tatt, forteller kabinansatt Henriette Simone Arheim.
Dette var hennes livs første streik.
– Da jeg først fikk beskjed om at vi skulle gå ut i streik var det en litt tung beskjed å få. Jeg tenkte på alle passasjerene våre, og at det ville gå ut over dem, sier Arheim.
Samme dag som streiken var et faktum, varslet Fellesforbundet at vi i løpet av få dager ville ta ut alle våre kabinansatte i SAS, omtrent 550 stykker.
Den påfølgende tirsdagen, 28. august kom Fellesforbundet og NHO Luftfart til enighet. Etter årevis med lønnskutt, stadig mer krevende arbeidstider og økende press på jobb sikret Fellesforbundet fullt gjennomslag for de viktigste kravene våre.
Det er Fellesforbundet, som det suverent største forbundet blant ansatte i SAS, som forhandlet fram resultatet på vegne av alle kabinansatte i SAS.
– Det var veldig godt å ha Fellesforbundet i ryggen. Vi hadde nok ikke klart å få den avtalen vi fikk uten Fellesforbundet. Det handler både om kunnskapen forbundet sitter med, men også hvor tøffe de er i forhandlinger. De stod virkelig på kravene for oss i kabinen, sier Arheim, og legger til:
– Du skal heller ikke kimse av at de har flere milliarder kroner i streikekassa, og kan tåle å ta en lang streik.
9. september stemte omtrent 70 prosent av de kabinansatte i NKF ja til den historiske avtalen.