Vi krever at regjeringen stiller opp med penger til kriserammede kommuner og fylkeskommuner for å redde skoler fra nedleggelse.
Denne høsten har skoler Norge rundt blitt truet med nedleggelser som følge av blakke kommuner og fylkeskommuner.
Det bekymrer Fellesforbundet. Særlig er vi redde for yrkesfaglinjene som skal utdanne framtidas fagarbeidere.
Lørdag var forbundssekretær Joachim Espe i Sarpsborg for å markere motstand mot nedleggelse av yrkesfagskolene Borg og Greåker.
Her kan du lese hans appell:
Vi er samlet her i dag for å protestere foreslåtte budsjettkuttene i fylket og kommunene, som hvis de blir gjennomført, vil få dramatiske konsekvenser ikke bare for ungdommen som rammes direkte, men også for regionens nærings- og arbeidsliv!
Og vi nekter å gi oss før politikerne har skrinlagt sine vanvittige planer!
Jeg vil si noe om de planlagte nedleggelsene av de videregående skolene Borg og Greåker.
Jeg har lyst til å begynne med noen historiske linjer:
I 1917 gikk Norges Bank, Centralbanken og Norsk Skogeierforbund sammen for å kjøpe ut de britiske eierne av Borregaard fabrikker. Dette gjenkjøpet ble betegnet som den mest betydningsfulle nasjonaløkonomiske erobring i nyere tid. Kjøpesummen lå på hele 100 millioner kroner (som tilsvarer 4 mrd i 2023 kroner).
Den første generaldirektøren på Borregaard, Hjalmar Wessel, sto som arkitekten bak hjemkjøpet. Det kom ikke av seg selv. Bak begivenheten lå det en rekke krevende kamper. Med dette historiske hjemkjøpet ble det gitt et signal om at treforedlingen i Nedre-Glomma-regionen var av nasjonal interesse. Borregaard kunne fortsette å bygge videre på det gode grunnlaget som lå der, men nå i enda større grad på egne og lokale premisser.
Lærlingskolen begynte tidlig. For å sikre rekruttering besluttet Sarpsborg kommune i 1905 at det skulle etableres en egen yrkesskole. Denne skulle supplere den skolen som allerede fantes på fabrikken. Med dette historisk viktige grepet, ble Sarpsborg tekniske Aftenskole etablert, senere kjent som Borg videregående skole. I 1906 kom en tariffavtale på plass med Cellulosearbeiderforeningen som vokste raskt i antall medlemmer.
Borg har bestandig vært en lokal bastion for yrkesfagene i Sarp - med alle de tunge tekniske programområdene. Og industrieventyret Borregaard lever i dag i beste velgående, og er ikke alene. Østfold og Nedre Glomma har den dag i dag et variert næringsliv. Lokal rekruttering av ungdom til tekniske yrkesfag er en avgjørende faktor for å lykkes videre. Det er derfor helt uforståelig at kommunen har lagt planer om å legge ned Borg.
Det er fullstendig historieløst, planløst og kortsiktig!
Mens Borregaard ble til som følge av handlekraftige personer med visjoner, er disse visjonene smuldret bort blant kortsiktige tallknusere og politikere som ikke evner å se konsekvensene av deres prioriteringer.
Og, som om det ikke er nok å legge ned Borg, er også Greåker videregående truet med nedleggelse. Greåker har fått nasjonal oppmerksomhet for sin evne til samspill med lokalt næringsliv og lokalt kunnskapssamfunn. Science-linja har nå i årevis vist hvordan man kan bruke handlingsrommet til å trigge nysgjerrighet for teknikk og realfag blant unge. Med et pennestrøk skal også alt dette nå raseres på samme måte som Borg. De skylder på økonomi, men er det økonomisk forsvarlig å hindre lokal ungdom i å kunne sikre seg utdanninger det er stort behov for?
Samtidig tror vi ikke fylkespolitikerne gjør det av vond vilje. Vi tror mer på at de gjør det av desperasjon, for fylkesøkonomien i Østfold er nå så elendig at det må skjæres ned overalt. Derfor må vi henvende oss til nasjonale myndigheter – regjering og storting – med et krav om at det kommer krisemidler til Østfold, og det straks. Allerede 5. desember kan vedtak om nedleggelse være et faktum!
Vi ser at Sarpsborg og Østfold ikke er alene. Mange steder i landet trues nå skoler med nedleggelse på grunn av svak økonomi i kommuner og fylkeskommuner. Samtidig nærmer oljefondet seg 20 tusen milliarder. Da er det noe alvorlig galt med systemet, der en søkkrik stat skal ha så fattige kommuner og fylkeskommuner. Her har nasjonale myndigheter et ansvar, og det er på tide at de tar det!
Hvor er regjeringens strategi for å skaffe de mange nye fagarbeiderne vi trenger framover?
Hvor er regjeringens strategi for å få flere i arbeid?
Hvor er regjeringens strategi for å hindre at ungdom faller fra?
Den realiseres i hvert fall ikke med trange kommunebudsjett og skolenedleggelser!
Vi finner oss ikke i det!
Vi er samlet her i dag for å stanse galskapen.
Vi må ha krisepenger fra regjeringen nå!
Lenge leve Borg!
Lenge leve Greåker!