Fellesforbundet oppfordrer til økt bevissthet om seksuell trakassering i julebordsesongen, og ber arbeidsgivere og gjester om å ta ansvar for forebygging. De ansatte skal føle seg trygge og respekterte på jobb, og er aldri en del av menyen.
Nå som julebordsesongen er godt i gang, er det viktig å sette søkelys på hva man kan gjøre for å forebygge seksuell trakassering.
Fellesforbundet støtter opp om kampanjen «Ikke på menyen» i samarbeid med Nordisk Union for hotell, restaurant, catering og turisme, for å sette fokus på og forebygge seksuell trakassering i høytidssesongen.
Forbundssekretær Clas Delp understreker at de ansatte aldri er en del av menyen, og oppfordrer julebordsgjestene til å ta ansvar og være bevisst på både egen og andres oppførsel. Slik bidrar man til at de ansatte har et trygt og inkluderende arbeidsmiljø.
– Dessverre vet vi at julebordsesongen er høysesong for seksuell trakassering av ansatte i serveringsbransjen. Festligheter som i utgangspunktet er positive anledninger, kan ofte resultere i upassende oppførsel som skaper et utrygt arbeidsmiljø for ansatte. Derfor er det viktig at man er bevisst på egen og andres oppførsel og setter strek for seksuell trakassering og andre former for uønsket oppmerksomhet, sier Clas Delp.
Mange ansatte blir dessverre utsatt for seksuell trakassering på jobb, og Fellesforbundet har lenge jobbet for å forebygge dette. Nærmere 1 av 5 kvinner innen overnattings- eller serveringsbransjen oppgir at de har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller lignende, enten månedlig eller oftere (kilde: SSB).
Uønsket seksuell oppmerksomhet er imidlertid ikke bare et problem for kvinnelige arbeidstakere. Statistikken viser at også 8 % av mannlige ansatte opplever slike situasjoner. Det er dessuten mange unge arbeidstakere i bransjen. For dem kan terskelen for å varsle om ubehagelige opplevelser være ekstra høy.
Derfor er Fellesforbundet tydelige på at det er svært viktig at man har gode rutiner for å varsle og sette grenser på arbeidsplassen.
– For en ung arbeidstaker, som kanskje har sin aller første jobb, kan det være vanskelig å være «tøff nok» til å sette grenser når de opplever noe ubehagelig. Det er derfor viktig at alle ansatte, og spesielt unge nyansatte, får god opplæring av sin arbeidsgiver, og at de føler trygghet for at det er greit å sette grenser for uakseptabel oppførsel både fra gjester og kolleger, fastslår Clas Delp.
Alle har rett på et trygt arbeidsmiljø. Derfor er forebygging og bevisstgjøring viktig. Vi oppfordrer deg som gjest til å ta ansvar for egen oppførsel og slå ned på seksuell trakassering. Ved å stå opp mot upassende oppførsel, sørger du for at de som serverer deg får en trygg kveld på jobb.
Vær en god gjest slik at både du og de ansatte får en god opplevelse av julebordet. De som serverer deg er aldri en del av menyen!