Tallene fra Det tekniske beregningsutvalget viser at frontfagsmodellen virker og at norsk industri går så det suser. Dette gir rom for et godt lønnsoppgjør.
– Frontfagsmodellen virker og vi har levert en lønnsvekst på gjennomsnittlig 5,3% til våre medlemmer. Med en prisvekst på 3,1% i 2024 gir det oss kjøpekraftforbedring på 2,2 %. Dette er bra, men det kommer etter flere år hvor reallønnsveksten enten har gått ned eller stått på stedet hvil, sier Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet.
På Industrioverenskomsten (verkstedsdelen) var lønnsveksten på 6,1%. Dette er 0,9% høyere enn ramma fra frontfaget, men skyldes uregelmessige tillegg som skift og andre tillegg i en industri som går veldig godt. Kine er ansvarlig for industrioverenskomsten og frontfaget:
– Overskuddene i industribedriftene er historisk høyt. Dette, sammen med gode konkurransevilkår for eksportindustrien åpner for et godt lønnsoppgjør i år.
Det tekniske beregningsutvalget* anslår at den generelle prisveksten i 2025 vil havne på 2,5%, men er tydelige på at dette tallet er usikkert. Kine Asper Vistnes understreker dette:
– Vi går inn i en usikker tid med en verden i konflikt og mulig handelskrig. TBU kommer med nytt anslag for prisvekst 11. mars. Vi må vente på dette før vi kan sette et endelig mål på hvor høy lønnsøkningen bør bli, sier Kine.
Årets lønnsoppgjør starter 14. mars. Forhandlingene skal vare til 18. mars. Blir ikke partene enige da, vil de møte hos Riksmekleren 31. mars.
* Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) er et statlig utvalg som beregner pris- og lønnsnivå og lønnsvekst i forskjellige bransjer i Norge. Hensikten er at partene i lønnsoppgjør skal benytte samme tallgrunnlag i forhandlingene.