Det er ekstremt deprimerende å lese reaksjonene på kvinners ønske om å jobbe i mannsdominerte yrker.
Av Christian Justnes, forbundssekretær med ansvar for byggebransjen.
Jeg gleder meg til 8. mars i år! Skulle jeg gått i tog i Oslo hadde jeg gått under parolen «Økt mangfold i byggebransjen og et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked» sammen med mine gode kamerater i nettverket «Kvinner i Byggebransjen».
Selv har jeg et par tiår bak meg som forskalingssnekker hos Kruse Smith Entreprenør i Kristiansand. Det er ingen hemmelighet at den norske byggebransjen er svært mannsdominert. Ifølge SSB er kun 2 prosent av håndtverkerne på norske byggeplasser kvinner.
Det er synd.
Akkurat nå ligger byggebransjen nede med brukket rygg. De høye rentene har gjort at mange byggeprosjekter er satt på vent, og boligbyggingen er på sitt laveste siden 1946. Men nå ser vi små tegn til at oppturen kommer.
Norges Bank har varslet det første av forhåpentligvis flere rentekutt nå i mars. Og regjeringen lanserte i februar en offensiv ny boligpolitikk, med en ambisjon om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030.
I løpet av et år eller to kommer altså byggebransjen til å blomstre igjen. Da trenger vi all den fagkompetansen vi kan få! Samtidig har den svake krona og økende lønninger i bygg- og anleggsbransjen i Europa gjort at mange øst-europeere har flyttet hjem. Nedgangstidene de siste årene har dessuten ført til at tusenvis av fagarbeidere har forlatt byggebransjen til fordel for andre bransjer.
Vi kommer altså i løpet av ganske kort tid å mangle en masse fagfolk til å bygge alt som skal bygges. Da har vi rett og slett ikke råd til å stenge ute halve befolkningen fra norske byggeplasser.
Dessuten er min erfaring at flere kvinner på byggeplassene bidrar til et bedre arbeidsmiljø. Selv om det har vært få kvinner på de byggeplassene jeg har tilbrakt yrkeslivet på, har de jeg har jobbet med kommet inn som en svært positiv faktor. Mangfold gjør arbeidsmiljøet bedre. Kvinner bidrar med enorm kompetanse og nye idéer. Og det er ingen hemmelighet at mange mannfolk oppfører seg litt annerledes når det er kvinner til stede.
Dette har vi i Fellesforbundet forstått for lenge siden. Det er blant annet derfor kjønnstilpasset arbeidstøy var et av hovedkravene vi fikk gjennomslag for under tariffoppgjøret i 2022. I fjor fikk vi inn bestemmelse om tilpasset verneutstyr. Egne garderober og toaletter for kvinner på byggeplassene er det også vi som har kjempet fram. Selv om vi vet at det mange steder er et stykke igjen før dette er på plass i praksis, er dette er viktige bestemmelser for at norske byggeplasser skal være tilrettelagt for alle.
Nettopp fordi norske byggeplasser skriker etter flere kvinner er det ekstremt deprimerende å lese reaksjonene på 8. mars-parolen om større mangfold på byggeplassene.
I 8. mars-komitéens egne kommentarfelt i sosiale medier flommer det over av gammeldags, kvalmende mannssjåvinisme vi ikke kan være bekjent av i 2025.
Kvinner vil bare ha jobber der de kan kakle i pausen, er det en som hevder. Kvinner kan ikke jobbe i fysisk tunge yrker på grunn av biologi, hevder flere (fortell det til damene som tar de tunge løftene i helsevesenet!). Kvinner vil bare sitte og lakkere neglene sine på offentlige kontor, sies det.
Og klassikeren? Kvinner hører hjemme på kjøkkenet.
Jeg blir kvalm.
Kvinner hører hjemme i hele arbeidslivet! Ikke minst trenger vi flere på byggeplassene. Velkommen skal dere være. Og gratulerer med dagen!