Hopp til hovedinnhold

Havbruksmeldingen: – Positive signaler fra regjeringen

Regjeringens forslag om å bruke lusekvoter for å få bedre fiskehelse og mindre lakselus i oppdrettsmerdene blir godt mottatt av Fellesforbundet.

Forbundssekretær Christian Justnes har det politiske ansvaret for havbruk i Fellesforbundets ledelse. Foto: John Trygve Tollefsen / Fellesforbundet

– Det haster å få gjort noe med fiskehelsa i merdene våre. Gjennom havbruksmeldingen sender regjeringen positive signaler om ny politikk som kan bidra til å få bukt med lakselusa, sier forbundssekretær i Fellesforbundet Christian Justnes.

Kvotesystem

Norsk havbruksnæring har de siste årene vært et eventyr som har skapt mange arbeidsplasser langs kysten og sikret store inntekter til fellesskapet.

Samtidig har fiskeoppdrett ført med seg store problemer knyttet til miljø og fiskehelse. Særlig lakselusa har vist seg som et stort problem, for oppdrettslaksen i merdene, men også for villaksen.

Et hovedgrep regjeringen foreslår i havbruksmeldingen er innføring av omsettelige kvoter for luseutslipp. Kvotene skal fastsettes på bakgrunn av hva naturen faktisk tåler i et gitt område, i stedet for dagens trafikklysmodell.

– Det er bra at regjeringen har tenkt nytt om hvordan vi kan regulere næringen. Dagens reguleringer har ikke gitt ønsket resultat. Miljøpåvirkningen er for stor til at næringen kan vokse, sier Justnes, og legger til: 

– Nå må vi se nærmere på regjeringens forslag og hvordan dette slår ut i praksis.

Krever strengere tilsyn

Havbruksmeldingen legger opp til å belønne selskaper som investerer i ny teknologi og som sørger for god fiskehelse og lite lakselus.

– Meldingen gir selskapene insentiver for å ta ansvar for egen miljøbelastning og den enkelte oppdretter får mulighet til å utvikle seg på bakgrunn av egen innsats. Det er god politikk, sier Justnes.

Fellesforbundet savner samtidig at meldingen sørger for mer effektiv forvaltning av havbruksnæringen.

– Vi kan ikke se at regjeringen gjør noe med tilsynsordningene. Tilsynsansvaret er i dag delt mellom arbeidstilsynet og sjøfartsdirektoratet. Det bekymrer oss med tanke på at havbruk er en farlig næring med mange ulykker. En etat burde fått et overordnet ansvar for HMS og tilsyn, sier Justnes.