Fredag gikk startskuddet for vårens vakreste eventyr: Lønnsoppgjøret.
– De høye prisene på mat og strøm, og de høye rentene, har gjort at mange av våre folk sliter med å få økonomien til å gå rundt. I mellomoppgjøret skal vi ha et oppgjør som styrker kjøpekraften for våre medlemmer.
Det sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Klokka 12 fredag overleverte LO sine krav til lønnsoppgjøret. Hovedkravet er økt kjøpekraft, hvor lavlønn og likelønn skal prioriteres.
Mellomoppgjør
I årets mellomoppgjør er det kun kroner og øre det skal forhandles om. Det er LO som leder an forhandlingene i mellomoppgjør, men Fellesforbundets leder Jørn Eggum og nestleder Kine Asper Vistnes sitter i forhandlingsutvalget.
Forhandlingene starter mandag 17. mars med utløp midnatt tirsdag 18. mars. Dersom partene ikke kommer til enighet vil det bli mekling med frist midnatt 1. april.
– Kine og jeg er klare. Vi skal møte pent kledd, med varme røde hjerter og knallharde hoder til forhandlinger på mandag, sier Eggum.
Usikre tider
Det tekniske beregningsutvalget har foreløpig beregnet prisveksten for neste år til 2,7 prosent. Samtidig kom det tall fra SSB nylig som viste at prisene så langt i år har steget langt mer enn forventet.
Det er også stor usikkerhet til hvordan Donald Trumps handelskrig vil slå ut for norsk økonomi.

Kravet om reallønnsvekst står likevel ved lag, sier Asper Vistnes.
– Industrien i Norge går veldig godt. Skal frontfagsmodellen virke kan vi ikke la vær å ta ut vår rettmessige del av kaka. Dette handler om fordeling. Eierne har stukket av med store gevinster de siste årene, sier hun.
Rettferdig fordeling
Nestlederen viser til at andelen av verdiskapingen i eksportindustien som har gått til arbeidstakerne har falt de siste årene.
– Vi må ha en rettferdig fordeling av verdiene vi selv er med på å skape i virksomhetene våre. Fellesforbundets oppgave er å sørge for kjøpekraften vil våre medlemmer. Også når det er mange usikre faktorer vi ikke rår over, sier Asper Vistnes