Denne uken har medlemmer og tillitsvalgte på VTA- og AIB-overenskomstene vært samlet på Gardermoen for å drøfte arbeidslivspolitikk og forberede krav til neste års tariffoppgjør.
De 90 deltakerne fra hele Norge representerte medlemmer og tillitsvalgte i VTA- og AIB- bedrifter, og ansatte i Fellesforbundets avdelinger med VTA som organisasjonsområde.
Torsdag holdt statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Per Olav Skurdal Hopsø, et innlegg om arbeidslivspolitikk og regjeringens planlagte tiltak for å øke sysselsettingen.
I den påfølgende spørsmålsrunden fikk konferansedeltakerne reist mange problemstillinger som Hopsø lovte å ta med seg i departementets videre arbeid.
Regjeringens ønske er at tilrettelagt arbeid i størst mulig grad skal legges til ordinære virksomheter, men det er et problem at mange avslutter arbeidsforholdet etter kort tid. Her trengs det bedre tilrettelegging og oppfølging, og dette var noe deltakerne på VTA-konferansen kunne gi gode råd om.
Nå har regjeringen varslet at uføretrygdede skal få tjene opptil 1 G (kr 124.028 pr. 1. mai 2025) uten at de blir trukket i uføretrygden. Tilsvarende grense for tilrettelagt arbeid er allerede 1 G.
Et spørsmål fra salen var om ikke satsen for VTA-ansatte burde heves tilsvarende. Dette var et poeng Hopsø var veldig enig i, og han lovte at dette ville han jobbe for, selv om det ikke foreligger planer for det i dag.
Andre spørsmål dreide seg mye rundt sykelønn og pensjon. Siden mange ansatte i VTA-bedrifter tjener mindre enn satsen for å utløse sykelønn fra NAV, altså 0,5 G, rammes de ekstra hardt ved sykdom.
Fellesforbundets Landsmøte har uttalt at for VTA-ansatte bør en se uføretrygden og lønnsinntekten i sammenheng når det gjelder å kvalifisere til sykelønn, og dette ble tydelig påpekt fra salen.
Tjenestepensjon har urettferdige utslag i forskjeller mellom offentlig og privat regelverk, noe som gjør at i noen bedrifter får VTA-ansatte tjenestepensjon og i andre får de det ikke. Et annet poeng som ble drøftet var den rigide aldersgrensen for VTA. Den ligger fast på 67 år.
Mange med tilrettelagt arbeid ønsker å stå lenger i jobb, men blir i dag tvunget til å gå av når uføretrygd automatisk blir omgjort til alderspensjon ved 67 år.