Hopp til hovedinnhold

Hotell- og restaurantansatte: Dette har du rett på hvis du må jobbe i julen

Mange som jobber med overnatting og servering må jobbe i julen. Her finner du hva slags lønn og eventuelle tillegg du har rett på, enten du må jobbe eller har fri.

- Tariffavtalene våre for hotell-, restaurant- og cateringvirksomheter har egne bestemmelser som gir de ansatte rett på fri med lønn i julen. Forutsetningen for å få fri med lønn, i stedet for tillegg, er at den daglige drift tillater å gi fri, forklarer Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet, og utdyper:

- De ansatte skal altså ikke pålegges å jobbe for å utføre helt andre oppgaver enn det de gjør til daglig.

- Dersom man har bare halvparten så mange gjester i julen, er det naturlig å anta at det bare trengs halvparten av personalet på jobb disse dagene, sier Delp.

Fellesforbundet organiserer hotell- og restaurantansatte gjennom Riksavtalen og Landsoverenskomsten for hotell- og restaurantvirksomheter.

Slik beregner du lønn i julen, dag for dag:

Dato:

Dag:

Bedriften stenger og du får fri eller ferie:

Bedriften holder åpent og du skal jobbe:

24.des

Julaften

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og 100% tillegg fra klokken 15.00

25.des

1. juledag

Vanlig lønn

Vanlig lønn og 100% tillegg

26.des

2. juledag

Vanlig lønn

Vanlig lønn og 100% tillegg

27.des

Onsdag

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og evt. tillegg

28.des

Torsdag

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og evt. tillegg

29.des

Fredag

Vanlig lønn

Vanlig lønn og evt. tillegg

30.des

Lørdag

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og evt. tillegg

31.des

Nyttårsaften

Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger)

Vanlig lønn og 100% tillegg fra klokken 15.00

01.jan

1. nyttårsdag

Vanlig lønn

Vanlig lønn og 100% tillegg

Ferie kan kun pålegges de dagene som er oppgitt som mulige feriedager (med rett til feriepenger).