Hopp til hovedinnhold

Gammel artikkel!

Denne artikkelen er mer enn 1 år gammel.

Lønnsoppgjør 2019: Høyere minstelønn for hotell- og restaurantansatte

Mer enn et halvt døgn på overtid ble det enighet mellom LO og NHO i årets lønnsoppgjør. Det var forhandlinger om lavlønnstillegg på Riksavtalen, altså for hotell, restaurant- og cateringansatte, som var en av årsakene til at meklingen trakk ut.

– Det var soleklart for oss at vi ikke kunne gå for et resultat der arbeidere på Riksavtalen ikke skulle få lavlønnstillegg. Da hadde det blitt streik, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

– Jeg kan ikke komme på noe høyere resultat i et mellomoppgjør i moderne tid, sier Eggum. Han er svært fornøyd med oppgjøret totalt, etter at det ble klart at den gjennomsnittlige lønnsøkningen vil bli på 3,2 prosent. Det gir økt kjøpekraft basert på en antatt prisstigning på 2,4 prosent.


Dette er konsekvensene for ansatte på Riksavtalen etter årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO:

Dette mellomoppgjøret (hvor det kun ble forhandlet om lønn) gir til sammen minst 4,50 kroner i lønnstillegg til alle. I tillegg gir garantiordningen på Riksavtalen ytterligere tillegg i minstelønnssatsene.

Sammenlagt vil minstelønna gå opp med 6,03 kroner per time (37,5 timers uke), og tilleggene for arbeid på kveld, helg og natt vil bli økt med 2,7 prosent.

  • Kr. 4,50 utgjør kr. 4,75 når det omregnes til 35,5 timer alminnelig arbeidsuke
  • Kr. 6,03 utgjør kr. 6,37 når det omregnes til 35,5 timer alminnelig arbeidsuke

Les mer om årets lønnsoppgjør her
Les også "Hurtiginfo om lønnsoppgjøret" fra LO