Mange som jobber med overnatting og servering må jobbe i julen. Her finner du hva slags lønn og eventuelle tillegg du har rett på, enten du må jobbe eller har fri.
- Tariffavtalene våre for hotell-, restaurant- og cateringvirksomheter har egne bestemmelser som gir de ansatte rett på fri med lønn i julen. Forutsetningen for å få fri med lønn, i stedet for tillegg, er at den daglige drift tillater å gi fri, forklarer Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet, og utdyper:
- De ansatte skal altså ikke pålegges å jobbe for å utføre helt andre oppgaver enn det de gjør til daglig.
- Dersom man har bare halvparten så mange gjester i julen, er det naturlig å anta at det bare trengs halvparten av personalet på jobb disse dagene, sier Delp.
Fellesforbundet organiserer hotell- og restaurantansatte gjennom Riksavtalen og Landsoverenskomsten for hotell- og restaurantvirksomheter.
Slik beregner du lønn i julen, dag for dag:
Dato: |
Dag: |
Bedriften stenger og du får fri eller ferie: |
Bedriften holder åpent og du skal jobbe: |
24.des |
Julaften |
Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger) |
Vanlig lønn og 100% tillegg fra klokken 15.00 |
25.des |
1. juledag |
Vanlig lønn |
Vanlig lønn og 100% tillegg |
26.des |
2. juledag |
Vanlig lønn |
Vanlig lønn og 100% tillegg |
27.des |
Onsdag |
Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger) |
Vanlig lønn og evt. tillegg |
28.des |
Torsdag |
Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger) |
Vanlig lønn og evt. tillegg |
29.des |
Fredag |
Vanlig lønn |
Vanlig lønn og evt. tillegg |
30.des |
Lørdag |
Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger) |
Vanlig lønn og evt. tillegg |
31.des |
Nyttårsaften |
Vanlig lønn eller feriedag (feriepenger) |
Vanlig lønn og 100% tillegg fra klokken 15.00 |
01.jan |
1. nyttårsdag |
Vanlig lønn |
Vanlig lønn og 100% tillegg |
Ferie kan kun pålegges de dagene som er oppgitt som mulige feriedager (med rett til feriepenger). |